Article Quick Links
Article Quick Links

Nu de krapte op de arbeidsmarkt op een hoogtepunt is, heeft iedereen binnen recruitment momenteel de ‘Candidate Experience’ op zijn lippen. Volgende The Society for Human Resource Management zagen we in het afgelopen decennium een trend richting het snel aannemen van mensen tegen lage kosten, in plaats van te focusen op een fantastische kandidaat ervaring.Dit artikel is dan ook voor iedereen binnen recruitment die een lastige tijd heeft de Financiele afdeling te overtuigen om geld uit te geven aan een een goede Candidate Experience. En laten we daar direct even stoppen: De discussie moet niet gaan over ‘geld uitgeven’ aan Candidate Experience, maar vooral wat het op kan leveren aangezien het zorgt voor een positieve Return-on-Investment. Laten we daarom stilstaan bij drie gebieden waarbinnen een goede Candidate Experience een positieve invloed op het geld onder aan de streep voor bedrijven heeft.

#1: Een goede Candidate Experience zorgt voor meer succesvolle plaatsingen

Laten we eerst eens kijken naar het recruitmentproces zelf. Elk bedrijf wil enkel de allebeste kandidaten aannemen. Aangezien deze zogenoemde ‘A-players’ altijd de domste persoon in de kamer willen zijn (zodat ze een steile leercurve houden), zullen zij altijd proberen nóg slimmere mensen aan te nemen. Deze kandidaten leggen de lat heel hoog voor zichzelf, én voor de bedrijven die hun aan proberen te nemen. De ervaring die zij tijdens het recruitmentproces hebben zullen zij daarom ook extrapoleren naar de gehele organisatie. Deze kandidaten zullen je recruiters versteld doen staan van hun kennis en kunde, en willen daarom ook gewow’ed worden door je organisatie.Zorg je als potentiele werkgever niet voor een fantastische ervaring? Zij zullen hun sollicitatie intrekken en je blijft over met het ‘B-materiaal’. Het probleem als je deze mensen aanneemt is dat zij vervolgens mensen van nog een niveau lager zullen aannemen omdat ze bang zijn dat slimmere mensen hun baan af zullen pakken. Voor je het weet zit je als bedrijf met veel middelmaat en nemen je kansen op succes in sneltreinvaart af.Een paar tips om meer succesvolle plaatsingen te hebben:

  • Naast het klikken door je vactures is de nummer 1 landingspagina van potentiele kandidaten om je bedrijf beter te leren kennen jullie carriere website. Hou de sollicitatieprocedure daarom zo kort mogelijk, waarbij je alleen de informatie verzamelt die je écht nodig hebt. De kans dat iemand succesvol in je funnel komt is vele malen groter als er met slechts enkele klikken gesolliciteerd kan worden (in plaats van ellenlange en verplichte vragenlijsten)
  • Extra stappen zoals het aanmaken van een gebruikersnaam en wachtwoord maken het proces alleen maar onnodig lastig, en kan je daarom het beste helemaal op het einde doen (en eigenlijk liever helemaal niet).
  • Als je de tijd om te solliciteren terugbreng van 15 minuten tot slechts 1-5 minuten kan je volgens onderzoek 28% besparen aan de kosten om kandidaten te werven. De tijd waarin je een vacature vult zal ook verbeteren omdat je niet langer geschikte kandidaten verliest.
  • Zorg ervoor dat je kandidaten niet langer dan 30 dagen in het proces houdt. Wanneer je concurrentie sneller beweegt dan jij, dan is de kans groot dat de kandidaat eieren voor zijn geld kiest en precies gaat werken waar je hem of haar niet wilt zien. Wil je echt dat je concurrentie het beste talent uit de markt voor je neus wegkaapt?

#2: Zorg voor een fantastisch ‘Employer Brand’ en krijg meer referenties

Een recente LinkedIn studie onder meer dan 2.250 Corporate Recruiters richtte zich op de tijd om iemand aan te nemen, de kosten hiervan en nog belangrijker: de impact van een sterk merk als werkgever. Het resultaat wees uit dat bedrijven met een sterke ‘Employer Brand’ significante kostenbesparingen genieten met een lagere ‘cost per hire’ en ook een lager verloop onder het personeel.TalentBoard onderzocht dat de meeste kandidate die een 5-ster beoordeling gaven uiteindelijk de baan niet kregen. Zelfs na deze afwijzing waren kandidaten in 64% van de gevallen bereid om de zakelijke relatie die zij met het bedrijf hadden verder uit te breiden. In gewone mensentaal: meer en vaker van het bedrijf producten kopen. En als klap op de vuurpijl het bedrijf aan zullen bevelen aan vrienden en kennissen.

Begin je het financiële voordeel van een goede Candidate Experience al te zien?

#3 Candidate Experience zorgt voor omzetgroei

De gemakkelijkste manier om collega’s te overtuigen van het belang van een goede Candidate Experience is wanneer je kandidaat ook je klant is. Kandidaten kruipen niet onder een steen op het moment dat ze uit je recruitment funnel vallen. Sterker nog: ze komen in het vervolg veel bewuster met je merk in aanraking, waarbij ze hun ervaring als kandidaat nog vers in het geheugen hebben staan.Maar wat is de business impact hiervan? Een wereldwijde studie van Software Advice toonde aan dat 42% van de kandidaten die een slechte ervaring hebben in enige tot hoge mate van plan zijn om minder producten van dat bedrijf af te nemen. Daarbij is 34% van plan om ook hun vrienden te vertellen niet meer van dat bedrijf te gaan kopen. Lang verhaal kort: Dit komt er op neer dat bijna de helft van je kandidaten die een slechte ervaring hebben gehad voortaan bij je concurrent gaat shoppen. Een derde zal actief z’n vrienden aanmoedigen ditzelfde te doen.Neem bijvoorbeeld het vaak benoemde onderzoek van ‘Virgin Media’, wat recent de ronde deed op LinkedIn en wat aantoonde dat een slechte kandidaat ervaring hen 5 miljoen dollar per jaar kostte. De berekening was hierbij vrij simpel: Het bedrijf wijst elk jaar 123.000 kandidaten af, waarbij het abonnement door 6% door de abominabele ervaring werd opgezegd. Dit zorgde jaarlijks voor 7.500 opzeggingen, wat vermenigvuldigt dient te worden met een maandelijks bedrag van 60 dollar. Je hoeft geen economie deskundige te zijn om in te zien dat een slechte Candidate Experience gewoon heel veel geld kost. Een ontevreden kandidaat betekent een ontevreden klant. Zo simpel is het.Het goede nieuws is dat het Virgin Media gelukt is het tij volledig te keren en het resultaat is indrukwekkend: Het is 10x goedkoper om nieuwe klanten te werven dankzij een goede Candidate Experience dan door traditionele marketing (de kosten voor een nieuwe abonnee kwamen uit op $50, terwijl dit bij traditionele marketing op $500 ligt voor Virgin Media)Is Candidate Experience ROI positief?Laten we eerlijk zijn; je kan online een ‘ROI positief berekening’ voor vrijwel alles vinden. Het ‘probleem’ met een dergelijk artikel is het feit dat het gestoeld is op een aantal assumpties, maar niet op ‘echte’ data. ‘Als we het niet kunnen meten, kunnen we het niet verbeteren’ is een veelgehoorde zin vanuit de Financiële afdeling wanneer ze wederom geconfronteerd worden met een ‘ROI positief berekening’.Het antwoord op deze vraag is een gemakkelijke: Begin met het doormeten van de Candidate Experience op een volledig geautomatiseerde manier. Zorg voor een basismeting als het gaat om de Candidate Net Promoter Score (“Zou je …. aanbevelen”) en combineer deze resultaten met je eigen recruitment metrics:

  • De tijd dat een kandidaat in het proces zit
  • Het percentage kandidaten dat je aanbod accepteert
  • Het percentage kandidaten dat zich teruggetrokken heeft
  • Bedrag besteedt aan elke kandidaat

Hou deze getallen dan ook scherp in de gaten en kijk hoe deze over tijd veranderen (en hopelijk vooral verbeteren vanaf het moment dat je de Candidate Experience door gaat meten en gaat optimaliseren)

Het kwantificeren van het belang van een goede Candidate Experience is tot nu toe vaak een uitdaging gebleken voor recruiters. Het bleek toch vaak lastig om collega’s te overtuigen dat het bieden van een fantastische ervaring (vooral bij de afgewezen kandidaten) je reputatie én je recruitment funnel kan maken of breken. Tijdens je pogingen om meer collega’s enthousiast te krijgen voor dit onderwerp zal je ongetwijfeld tegen deuren zijn aangelopen waarbij geclaimd werd dat een dergelijk project te weinig impact zou hebben.Daarom is nu hét moment om actie te ondernemen op dit onderwepr en de relevante betrokkenen te overtuigen te investeren in de allerbeste Candidate Experience.Zoals ik hierboven heb laten zien zal een goede ervaring allereerst helpen bij de conversiecijfers van je kandidaten. Salesfunnels worden tot in den treure geoptimaliseerd zodat ze het meest effectief zijn. Het wordt tijd de recruitmentfunnel op eenzelfde manier te behandelen. Ten tweede is een sterk ‘Employer Brand’ zeer belangrijk in deze tijd en zal dit zorgen voor veel referenties. Ten derde moet de Candidate Experience je wel aan het denken zetten wanneer je kandidaat ook je klant is. Een goede ervaring gaat onder aan de streep namelijk voor meer omzet zorgen.ROI berekeningen baseren op ‘gederfde inkomsten’ hang voor een grote mate af van het type bedrijf dat je hebt. Dit kan variëren van niets tot vele miljoenen op jaarbasis. Hopelijk heb ik je een idee weten te geven waar het uiteindelijk op neer komt: Een slechte ervaring merk je onder aan de streep, en een goede ervaring helpt je op alle gebieden aan groei. Combineer deze investeringen in een goede Candidate Experience met een veel kleinere investering in een oplossing om deze impact door te meten, en je zal verbaasd staan wat voor positieve impact dit op je Return on Investment zal hebben!Lees meer over de Candidate Experience op Starred: How do you measure Candidate Experience?All the stats, facts and data you need to know about Candidate Experience. Ben je van plan om meer inzicht te krijgen in jouw Candidate Experience? Starred helpt je graag verder, waarbij we je laten zien welke drijfveren van je Kandidaat NPS je dient te verbeteren om de Candidate Experience significant te verbeteren!

facebook logotwitter logolinkedin logo

This is some text inside of a div block.